Fie că avem parte de o încăpere generoasă, gândită din start ca spațiu de socializare, sau o mică chicinetă într-o garsonieră, bucătăria rămâne un centru al locuinței, în care familia și prietenii se întâlnesc, gătesc și petrec timp împreună.
Într-o amenajare, mare parte din buget se duce spre bucătărie, de aceea e important sa fie bine investit, în produse de calitate și materiale durabile.
Generoasă sau mignonă, orice bucătărie pune accentul pe funcționalitate.
Punctul de pornire al amenajării este planimetria spațiului: poziționarea mobilierului general și a electrocasnicelor mari va genera fluxul de circulație, care trebuie să urmărească funcționalitatea și usurința în utilizare.
Deși individualizată pentru fiecare proiect în parte, așezarea elementelor principale într-o bucatarie bine organizată respectă câteva reguli importante:
1.Triunghiul frigider-plită-chiuvetă asigură ergonomia în spațiul bucătăriei, ușurează mișcarea și eficientizează gătitul.
Descoperit acum mai bine de 80 de ani, este utilizat în continuare în procesul de proiectare, pentru că plaseaza cele 3 elelemente principale ale bucătăriei intr-o geometrie de maximă utilitate.
Câteva moduri de asezare pentru triunghiul frigider-plită-chiuvetă
Prezența unei insule în bucatărie nu trebuie să întrerupa acest flux; poate însă face parte din el, cu o chiuvetă sau o plită poziționată central.
Țineți cont că laturile triunghiului trebuie sa se încadreze între 120-270 cm pentru eficientizarea circulației din bucătărie.
Deasemenea, frigiderul trebuie așezat cât mai aproape de intrarea în bucătărie, iar în imediata apropiere este necesară o zona de blat, pentru așezarea cumpărăturilor.
2. Distanța între plită și chiuveta trebuie să fie de minim 60 de cm pentru a asigura funcționalitatea, ideal fiind sa rămâna o zonă pentru preparare de 90-120cm între zona umedă (chiuveta) și cea fierbinte (plita).
Deasemenea, între plită și perete sau marginea blatului sunt recomandați 30-40cm pentru siguranța în utilizare dar și întreținerea facilă (stropi de mâncare).
3. Insula sau masa în bucătărie - circulația între acestea și blatul de lucru necesită 90-120cm, sau minim 160cm daca spre direcția blatului sunt poziționate scaune.
4. Iluminatul în bucătărie e preferabil să provină din 2-3 surse diferite.
- Recomandarea pentru iluminatul general în acest spațiu este a unei surse liniare, pe direcția blatului, aleasă în funcție de forma camerei – șina cu spoturi orientabile, 2-3 corpuri punctuale pe lungime; evităm poziționarea unui corp central, generator de umbre pe suprafața de lucru.
- Banda LED sub corpurile suspendate, orientată spre blat, u;urează munca bucatarului.
- Locul de masă sau insula în acest spațiu necesită un corp suplimentar de iluminat, suspendat la o distanță de 80-100cm deasupra blatului sau o aplica de perete cu braț mobil, utilizată dupa preferințe.
Iluminarea spațiului într-o bucătărie orientată pe lungime, cu spoturi pe șină in "U"
5. O bună aerisire a spațiului - suplimentați aerisirea naturală cu o ventilație forțată. În bucătăriile tip open-space, dar nu numai, o hotă performantă este cea mai buna prietenă a bucătarului.
6. Gândiți cu atenție instalația electrică. Pentru aceasta, poziționați în plan toate electrocasnicele mari, dar găsiți spațiul necesar și pentru restul. Trendul este de a ascunde vederii micile electrocasnice (cafetiera, prajitor, etc) în dulapuri accesibile, la nivelul baltului. Prizele pentru aparatele utilizate ocazional pot fi încastrate în blat, aproape invizibile vederii.
În amenajările noastre, fiecare detaliu din bucătărie este bine cântărit și personalizat utilizatorului. Asigurarea fluxurilor, a spațiului de lucru și a depozitării necesare sunt în prim-plan, dar în același timp ținem cont de rolul de socializare și recreere al acesui spațiu în viața cotidiană.
Arh. Iustina Rangu
AIR Design
Comments