top of page

Avantajele colaborarii cu un designer de interior

Updated: Mar 11, 2023

O locuință care aduce bucurie zi de zi, funcționează în ritmul vieții familiei tale și îți reflectă personalitatea este visul fiecăruia dintre noi. Puțini au însă timpul, energia sau creativitatea necesare pentru a-și amenaja singuri locuința.

În același timp, colaborarea cu un designer poate părea intimidantă. Ideea de a lăsa un străin în universul tău, al familiei tale nu e ușor de acceptat. Asta pe lângă îngrijorările legate de costuri suplimentare.

Alt impediment este alegerea unui designer. Aici trebuie să știi că există persoane cu diferite grade de pregătire în domeniu:

Arhitecți care s-au format în timp în direcția designului de interior sau absolvenți de arhitectură de interior. Ei îți pot oferi un proiect complet (pentru modificări de funcțiune sau de compartimentare), recomandări avizate privind fluxuri funcționale, etc.

Designeri care au făcut Facultatea de Design sau un curs acreditat, cu o bază solidă privind compoziția, cromatica, mixajul de textură și culoare.

Consultanți - persoane care nu au studii de specialitate în spate, dar au o înclinație în domeniu; la această categorie e necesară analiza atentă a portofoliului pentru a fi siguri că vor asigura cerințele proiectului tău. În general ei pot ajuta mai mult pe partea decorativă a proiectului.


În funcție de complexitatea proiectului, dar și de afinitățile personale, felul în care reușești să comunici cu persoana respectivă, vei alege designerul potrivit. Nu-ți fie frică să întrebi despre background sau despre portofoliu. Este foarte important să îți asigure ceea ce ai nevoie că stil și cerințe tehnice.

Și totuși, care sunt avantajele lucrului cu un profesionist în domeniu?

1. Economisești bani.

În primul rând eviți greșelile costisitoare (nuanța peretelui sau un mobilier nepotrivit spațiului). Deasemenea, un designer va ști să optimizeze bugetul în așa fel încât să te încadrezi în suma stabilită. Este foarte important să comunici deschis despre bugetul tău.

2. Îți crești valoarea investiției

Un spațiu bine amenajat se ridică deasupra valorii pieței în cazul unei vânzări sau închirieri.

3. Îți oferă o viziune clară asupra stilului și funcționalităților spațiului.

Un specialist va gândi spațiul în mod diferit. De multe ori am auzit de la client: “niciodată nu m-aș fi gândit la asta”!


Un designer bun va putea să echilibreze partea funcțională și creativă a proiectului. Vede spațiul în mod diferit, gândește fluxuri de circulație corecte, are în vedere zone de depozitare absolut necesare. În același timp, asigură o compoziție unitară, un spatiu fluid, coerent.


4. Iți asigură schițele tehnice pentru implementarea proiectului și facilitează comunicarea cu echipele de execuție (constructrori, electricieni, instalatori).

Designerul se va asigura că schița mobilierului general și a obiectelor sanitare este stabilită în faza incipientă, înainte să poziționați pe șantier corpurile de iluminat; toate etapele proiectului vor fi executate în ordinea necesară.


5. Economisești timp

Îți salvează timpul și nervii necesari găsirii de soluții și căutării/achiziționării de materiale sau diverse produse de mobilier/accesorii.


6. Asigură colaboratori de încredere.

Nu vei fi nevoit să cauți echipe de lucru sau furnizori. Are în spate doar oameni cu experiență, cu care a lucrat și a avut rezultate pozitive.

7. Casa ta va avea stilul tău, iar designul casei tale va fi tema centrala a petrecerii!

Designerii sunt antrenați în a vedea spațiul altfel, a asigura o continuitate în amenajare, a acorda atenție la detalii și la modul de iluminare a spațiului. De asemenea, designerul are acces la categorii de materiale și produse care nu sunt disponibile publicului larg. Cu asemenea resurse, va crea spații unice, personalizate. Toate acesta conduc spre un spațiu “de revistă”.

Niciodată nu e prea devreme să începi colaborarea cu un designer. Poți cere o consultanță chiar la achiziția unui imobil, vei elimina din start problemele ulterioare.




arh. Iustina Rangu

AIR Design


14 views0 comments

Recent Posts

See All

Abordarea minimalistă a amenajărilor

Minimalismul în designul de interior este arta de a transmite mai mult cu mai puțin, un stil care conține ideea de elemente esențiale pentru spațiile de locuit, fără mult mobilier sau decorațiuni, pen

Cum amenajăm biroul de acasă?

A lucra online a devenit, mai nou, ceva obișnuit. O data cu Pandemia anului 2020, peste 350.000 de români au început sa lucreze de acasa, tendința fiind in creștere. Problema principală rămâne delimit

bottom of page