top of page

Abordarea minimalistă a amenajărilor

Updated: Nov 19, 2022

Minimalismul în designul de interior este arta de a transmite mai mult cu mai puțin, un stil care conține ideea de elemente esențiale pentru spațiile de locuit, fără mult mobilier sau decorațiuni, pentru o atmosferă unitară, aerisită dar, în același timp, cu atitudine.

Dezvoltat la începutul secolului al XX-lea de Mies Van der Rohe, minimalismul ramâne și în prezent de actualitate.

Abordat într-un mod creativ, poate fi utilizat cu succes și in locuințele contemporane urbane, care, de cele mai multe ori, sunt limitate sa spațiu.

Baza de plecare

Pentru a te îndrepta ușor spre minimalism ai nevoie de o paletă curată de lucru, un spațiu fluent, deschis, luminos. Îmbrăcă această "cutie" în finisaje simple, nuanțe deschise, materiale naturale.

Abordează un concept monocromatic, intercalat cu texturi calde și accente metalice. Poti alege nuante luminoase, alb, bej, gri deschis, sau o atmosfera ȚdarkȚ, cu tonuri adânci de negu bleumarin, maro închis.

Finisajele pardoselilor vor fi atemporale: lemn masiv, piatră, beton.


Linii simple și claritate

Concentrarea pe forme și texturi elementare conduce spre integrarea unui mobilier funcțional; în zona bucătăriei, depozitarea închisă asigură aspectul curat și ordonat.



Echilibrul în proiectarea spațiului

Echilibrarea camerei într-un mod minimalist înseamnă a avea mobilierul cheie la locul potrivit; ramâne doar ceea ce prioritizezi prin prisma caracterului practic. Golit de elemente suplimentare, generatoare de aglomerație vizuală, aspectul unitar va fi potențat.

Ponderat de utilizarea texturilor și a cromaticii, spațiul va transmite echilibru, organizare și relaxare vizuală.


Textura în minimalism

Adăugarea punctuală a texturii aduce plus-valoare spațiului.

Sunt preferate materialele naturale, din lemn, piatră, ipsos sau beton aparent, aplicate pe suprafețe generoase.

Obiectele decorative aduc o vibrație texturală; dacă se optează pentru ele, este indicat să fie practice, în continuarea liniilor generale ale amenajării.


Cum faci o baie minimalistă?

Pentru băi, formatul minimalist urmează aceiași pași; cromatica ramane neutră, ton pe ton; plăcile ceramice au tendința de a fi unitare în tot spațiul, sau combinate cu același tip de material într-o variantă texturată. Pentru un plus de contrast, poți ieși în evidență cu robineți de culoare neagră, albă sau cupru.


Designul minimalist este unul în care fiecare piesă este planificată și gândită. Deși aparent ușor de realizat, un astfel de proiect este solicitant, dar rezultatul surprinde mereu prin accente, mutifuncționalitate și aspect unitar.



arh. Iustina Rangu

AIR Design





37 views0 comments

Recent Posts

See All

Cum amenajăm biroul de acasă?

A lucra online a devenit, mai nou, ceva obișnuit. O data cu Pandemia anului 2020, peste 350.000 de români au început sa lucreze de acasa, tendința fiind in creștere. Problema principală rămâne delimit

bottom of page